Eén van de meest vervelende zaken van je email lezen via je mobiel of webmail is het elke dag verwijderen van tientallen spamberichten uit je inbox. Afgelopen week was de hoeveelheid berichten van met name Duitse spam (met onderwerpen zoals: man sagt, leicht muss er sein / Einfach nur gut / Top Produkte!) zo enorm, dat ik besloot om een oplossing hiervoor te vinden.

Gratis Anti Spam Software

Er zijn aardig wat anti spam programma’s beschikbaar die eigenlijk tussen je email applicatie (Outlook, Thunderbird, etc.) en je mailserver geplaatst worden.
De bekendste gratis anti spam programma’s zijn MailWasher en SPAMfighter. Deze programma’s schijnen redelijk goed te werken alleen zijn niet ideaal voor mij om de volgende redenen:

  • wanneer ik mijn mail via mijn mobiel of webmail lees, heb ik nog steeds de spam aangezien deze applicaties vanaf je desktop de spam filteren
  • hoe minder processen er actief zijn op mijn computer hoe beter: dan blijft mijn systeem hopelijk ook wat stabieler 🙂

Gmail gebruiken als Spam Filter

In mijn zoektocht naar een een goede spam filter, kwam ik ook nog een soort ‘hack’ tegen waarbij je Gmail gebruikt als Spam Filter door je mail eerst naar Gmail te sturen en dan vervolgens weer op te halen uit Gmail. Geen idee of dit (nog) werkt, maar het klinkt wel als een mooie low budget oplossing.

Anti Spam Services (SAAS)

De manier om je spam te filteren vanaf de wortel – althans vanaf je eigen mailserver – is mogelijk met een spam filter service. Deze dienst draait ‘in the cloud’ als Software As A Service (SAAS), net als bijv. Gmail. Met deze manier wordt je email eerst opgehaald door de spam filter service waarna het spam filter zijn werk doet. Hierdoor heb je altijd een spam vrije inbox, of je nu je email ophaalt met je desktop email applicatie zoals Outlook of je mobiel.

Ik kwam daarbij de gratis spam filter service van Mxguarddog tegen. Je kan de dienst gratis gebruiken als je een link vanaf je eigen site naar de website van Mxguarddog plaatst.

Verder kwam ik ook de Nederlandse dienst van SpamExperts tegen. Het grote voordeel van deze spam filter service is dat je een gratis proefversie kan uitproberen en voor de liefhebbers is er ook een desktop versie beschikbaar. De prijs vond ik echter wat aan de hoge kant: E50,- per jaar (ex. BTW) aangezien ik maar 1 gebruikerslicentie nodig had. Voor deze prijs kan je namelijk spam filteren voor zo’n 20 gebruikers.

Overigens, een nadeel van het gebruiken van een spam filter service kan zijn dat je het MX record moet veranderen in de DNS instelling van je domein zodat de spam filter service bij je mail kan komen. Bij Postini (zie hieronder) zit een prima handleiding om dit zelf te doen. Maar als dit te technisch klinkt dan kan je dit als het goed is bij je hosting provider instellen of anders vragen aan je systeembeheerder als je die hebt 🙂

Anti Spam Filter Postini van Google

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Postini: de spam filter service die sinds juli 2007 eigendom is van Google. Helaas was er geen gratis test versie beschikbaar maar wel een uitgebreiden support site.

De kosten van de Postini Berichtbeveliging zijn maar E8,- voor 1 jaar per gebruikerslicentie en de installatie van de service was soepel: gelijk na betaling kan je aan de slag. Verder is de webinterface ook prima (mooie grafiekjes en redelijk goede usability) en je krijgt regelmatig een overzicht per mail van de spam die in quarantaine is geplaatst zodat je geen email hoeft te missen. Voorlopig ben ik erg blij met Postini, dit scheelt me weer een hoop tijd die ik aan andere zaken kan besteden!

Ik ben benieuwd hoe jij met spam omgaat. Wat zijn jouw ervaringen met anti spam software en services?

Over

Als internet marketeer hou ik mij graag bezig met het realiseren van meer klanten en meer omzet via internet. Wil je ook succesvoller worden met online marketing? Neem dan contact met mij op of volg me via twitter of op Google+.